Koláčik je bez vajec a mlieka (intolerancia u Lu), no aj napriek tomu sa v našej rodine veľmi dobre uchytil. Môj antivegan manžel Miši potvrdzuje, že sa dá jesť 😉 A dokonca aj prieberčivej Lu chutí. Tak si pochutnávame niekedy na raňajky, inokedy na desiatu či olovrant a výnimočne aj na večeru. To je výhoda zdravých koláčikov 🙂
Aký teda tento koláč je?
- vláčny
- jemnej chuti
- rýchly
- jednoduchý
- zasycujúci
- raňajkový
- hrnčekový
- varený
- ovocný
- nekalorický
V princípe je to uvarená kaša, ktorá v chladničke vytuhne na koláč. No s použitím nižšej okrúhlej formy na pečenie by to naň človek nikdy nepovedal. Tvári sa ako francúzska delikatesa 🙂 No na druhej strane má takú rôsolovitejšiu konzistenciu, preto ho neodporúčam na reprezentatívne účely (typu svokrina prvá návšteva :))
Čo potrebujeme na prípravu tohto netradičného vareného koláčika?
1.5 hrnčeka hrubej krupice (predávajú medzi múkami)
1.5 hrnčeka strúhaného kokosu (ten klasický sypký kokos)
3 hrnčeky rastlinného mlieka (napr. sójového, mandľového…)
0.5 hrnčeka javorového sirupu (agáve)
0.5 hrnčeka hnedého kryštálového cukru (ak by ste ho chceli mať sladší, ako napríklad my:))
1 škoricový alebo vanilkový cukor (na posýpku)
3 PL kakaa (ideálne holandské, ale aj bežné)
mandľové lupienky (voliteľné – pre fajnšmekrov:))
lesné ovocie
nižšia okrúhla forma na pečenie (priemer cca 20-25cm)
Všetky ingrediencie sú bežne dostupné v reťazcoch aj DMke.
Dnes mi pri príprave pomáha môj baby Riši, zatiaľ je vo fáze zaúčania, ale vidím v ňom veľký potenciál 🙂
Ako postupovať?
Postup je veľmi rýchly a jednoduchý, aby sa dal pripraviť aj s deťmi.
- Vytiahneme si hrniec strednej veľkosti
- Dáme doň variť mlieko a kokos (privedieme do varu)
- Pridáme krupicu, sirup a prípadný kryštálový cukor
- Varíme chvíľu, kým nám nevznikne hustá kaša (bude ozaj hustá)
- Ak chceme mať koláč dvojfarebný, do polovice cesta vmiešame kakao (ako pri bábovke)
- Hotovú kašu dáme na plech a rovnomerne rozotrieme
- Dozdobíme ovocím a posypeme škoricovým/vanilkovým cukrom príp. tými fajnovými mandľovými lupienkami (ja som použila zvyšný kokos a vanilku)
- Koláč dáme aspoň na 4 hodiny do chladničky, aby stuhol (upozorniť na tento časový limit aj zvyšok rodiny, bude totiž veľkým lákadlom :))
Ešte na záver chcem podľa správnosti spomenúť, že receptom som sa inšpirovala na tomto blogu. Mierne som ho poupravila a trošku prerobila podľa svojho gusta.
Už sa teším, keď ho zase pripravím. Robí radosť všetkým príslušníkom našej rodiny a také jedlá sú vzácne 🙂
Ak si myslíte, že by sa tento recept mohol hodiť vašim priateľom, kľudne ho zdieľajte, mňa len potešíte 🙂
Dobrú chuť!
Ak chcete mať prehľad o ďalších receptoch, ktoré budem priebežne pridávať na blog, neváhajte nás sledovať na Facebooku aj Instagrame. Okrem receptov priebežne pridávame zaujímavé stories aj info o nových článkoch 🙂