Nepečený “krupičák” (nielen) na raňajky

Posted on Posted in Blog, Food & Home

Koláčik je bez vajec a mlieka (intolerancia u Lu), no aj napriek tomu sa v našej rodine veľmi dobre uchytil. Môj antivegan manžel Miši potvrdzuje, že sa dá jesť 😉 A dokonca aj prieberčivej Lu chutí. Tak si pochutnávame niekedy na raňajky, inokedy na desiatu či olovrant a výnimočne aj na večeru. To je výhoda zdravých koláčikov 🙂

Aký teda tento koláč je?
  • vláčny
  • jemnej chuti
  • rýchly
  • jednoduchý
  • zasycujúci
  • raňajkový
  • hrnčekový
  • varený
  • ovocný
  • nekalorický

V princípe je to uvarená kaša, ktorá v chladničke vytuhne na koláč. No s použitím nižšej okrúhlej formy na pečenie by to naň človek nikdy nepovedal. Tvári sa ako francúzska delikatesa 🙂 No na druhej strane má takú rôsolovitejšiu konzistenciu, preto ho neodporúčam na reprezentatívne účely (typu svokrina prvá návšteva :))

 

IMG_7986edited

 

Čo potrebujeme na prípravu tohto netradičného vareného koláčika?

 

1.5 hrnčeka hrubej krupice (predávajú medzi múkami)

1.5 hrnčeka strúhaného kokosu (ten klasický sypký kokos)

3 hrnčeky rastlinného mlieka (napr. sójového, mandľového…)

0.5 hrnčeka javorového sirupu (agáve)

0.5 hrnčeka hnedého kryštálového cukru (ak by ste ho chceli mať sladší, ako napríklad my:))

1 škoricový alebo vanilkový cukor (na posýpku)

3 PL kakaa (ideálne holandské, ale aj bežné)

mandľové lupienky (voliteľné – pre fajnšmekrov:))

lesné ovocie

nižšia okrúhla forma na pečenie (priemer cca 20-25cm)

Všetky ingrediencie sú bežne dostupné v reťazcoch aj DMke. 

 

Dnes mi pri príprave pomáha môj baby Riši, zatiaľ je vo fáze zaúčania, ale vidím v ňom veľký potenciál 🙂

 

IMG_7975edited

 

Ako postupovať?

 

Postup je veľmi rýchly a jednoduchý, aby sa dal pripraviť aj s deťmi.

  • Vytiahneme si hrniec strednej veľkosti
  • Dáme doň variť mlieko a kokos (privedieme do varu)
  • Pridáme krupicu, sirup a prípadný kryštálový cukor
  • Varíme chvíľu, kým nám nevznikne hustá kaša (bude ozaj hustá)
  • Ak chceme mať koláč dvojfarebný, do polovice cesta vmiešame kakao (ako pri bábovke)
  • Hotovú kašu dáme na plech a rovnomerne rozotrieme

 

IMG_7970edited

IMG_7965edited

 

  • Dozdobíme ovocím a posypeme škoricovým/vanilkovým cukrom príp. tými fajnovými mandľovými lupienkami (ja som použila zvyšný kokos a vanilku)
  • Koláč dáme aspoň na 4 hodiny do chladničky, aby stuhol (upozorniť na tento časový limit aj zvyšok rodiny, bude totiž veľkým lákadlom :))

 

IMG_7990edited

 

Ešte na záver chcem podľa správnosti spomenúť, že receptom som sa inšpirovala na tomto blogu. Mierne som ho poupravila a trošku prerobila podľa svojho gusta.

Už sa teším, keď ho zase pripravím. Robí radosť všetkým príslušníkom našej rodiny a také jedlá sú vzácne 🙂

 

IMG_7916edited

Ak si myslíte, že by sa tento recept mohol hodiť vašim priateľom, kľudne ho zdieľajte, mňa len potešíte 🙂

Dobrú chuť!

Ak chcete mať prehľad o ďalších receptoch, ktoré budem priebežne pridávať na blog, neváhajte nás sledovať na Facebooku aj Instagrame. Okrem receptov priebežne pridávame zaujímavé stories aj info o nových článkoch 🙂 

Leave a Reply

Your email address will not be published.