Belize

Posted on Posted in Blog, Travel & Outdoor

V predošlej časti série článkov o našom tripe po Latinskej Amerike sme písali o našich zážitkoch z Mexika.

Odtiaľ, konkrétne z Chetumalu, sme sa preplavili do Belize. No skoro sme sa nepreplavili. Loď ide raz za deň, niekedy okolo obeda. Prišli sme tam hodinu a pol vopred a už mali vypredané lístky. Na infarkt. No dali nám ešte šancu, keď si počkáme či sa ukážu všetci cestujúci. Našťastie pre nás sa niektorí neukázali. So slastným úsmevom sme sa nalodili a užívali si karibské azúrové vlny a malé ostrovy, na ktorých nebolo nič len palmy. Vystúpili sme na ostrove Caye Caulker.

 

Ostrov Caye Caulker

 

img_2191

 

Nie je to hlavný ostrov, kam chodia turisti. Nie sú tam pláže ako v Mexiku. Belize celkovo nebolo hodnotené ako krajina, z ktorej človek odpadne. Podľa informácií a odporúčaní, ktoré sme mali, tam mali byť len obrastené pláže, nepríjemní ľudia, nič extra, ak si človek odmyslí skvelé potápanie, ktoré ponúka. Mala to byť teda pre nás skôr taká tranzitná stanica a zároveň sme si chceli utvoriť vlastný názor – čo sa nám zas raz osvedčilo. Naše očakávania boli teda najprv nastavené nízko.

 

A realita bola príjemným prekvapením. Príchod na ostrov bol pozitívny šok – hneď sme vedeli, že zostaneme dlhšie 🙂 Žiadne hotelové siete, prepchaté pláže. Ani masy turistov ako v Mexiku. Pomalé karibské tempo, uvoľnená atmosféra à la Bob Marley a celková drobnosť ostrova nám učarovali. Na ostrove neexistujú klasické cesty a autá. Cesty sú vlastne dobre ušľapaný piestok, autá zase staré golfové autíčka z USA. Avšak väčšina ľudí aj tak chodí na bicykloch alebo peši. Všade boli dostupné chutné kaviarničky a reštaurácie, práčovne, bary a minihotely či apartmány na prenájom.

 

Po dvoch dňoch na ostrove sme mali pocit, že tu poznáme snáď každého – stále sme niekomu kývali, rozprávali sa o zážitkoch dňa a cítili bezpečnosť a komunitu. Všade pohoda a dobrá nálada. Je pravda, že pláže by mohli byť aj oveľa lepšie. Určite neodporúčame Belize ako dovolenkovú exotickú destináciu s cieľom užiť si oddych pri mori. No z cestovateľského pohľadu nám prišlo veľmi zaujímavé. Na tomto ostrove odporúčame ubytovanie v hosteli Yuma´s House.

 

Šnorchlovanie pri druhom najväčšom koralovom útese svete

 

img_1590

 

Najprv sme sa neplánovali zúčastniť žiadnej podmorskej aktivity, chýbala nám odvaha. No po množstve odporúčaní na internete sme neodolali. V Belize sme len raz za život, tak nech to stojí za to. Potápači nie sme, tak sme si vybrali šnorcheling.

 

Určite sme sa nechceli odovzdať do rúk hocikomu, tak sme si na tripadvisore  už vopred popozerali referencie. Narazili sme na Carlosa, ktorý mal dobré hodnotenia aj program (Carlos tours). Prekvapila nás možnosť prihlásiť sa online ešte z domu. A bol to dobrý nápad, pretože inak by sme sa v ten deň ani nedostali na rad. Nakoniec sme absolvovali celodenný šnorcheling, ktorý zahŕňal prírodnú rezerváciu Hol Chan, údolie žralokov a koralové škôlky. A bol to jeden z najlepších dní v našom živote. Pretože milujeme vodu. A táto voda bola pochopiteľne úplne iná ako tá doma.

 

No ako začiatočníci sme mali pred tým všetkým samozrejme rešpekt. Carlos nás však stále uisťoval o bezpečnosti. Mal dlhoročné skúsenosti, dokonale poznal všetky podmorské živočíchy aj miesta, kam sme išli. Bol to celý jeho život. A zase náš život bol v tej chvíli v jeho rukách. Taký zvláštny pocit, ale okolitým “zvieratkám” sa úspešne darilo upútavať našu pozornosť. Plávanie s obrovskými korytnačkami. Pozorovanie húfov rýb. Zimomriavky z rají, ktoré plávali popod nás.

 

A nakoniec údolie žralokov, najobávanejšia časť programu. Išlo o tzv. chovné žraloky, ktoré nie sú agresívne a neútočia na ľudí. Pokiaľ sa im neubližuje, neublížia. Carlos nezabudol vždy úsmevne podotknúť, že zvyčajne:). Bol to veľmi vtipný pán. No človek nikdy nevedel, kedy sranduje a čo myslí vážne. No jedno bolo isté. On sa dokonale zabával na našich vystresovaných pohľadoch. Pre neho boli tie žraloky ako mačky. Dokonca sa viac bál, že my ublížime žralokovi ako on nám. “She is scared, softly, softly”, opakoval. Nakoniec sme sa teda odvážili a dokonca nám urobil pod vodou aj fotky a samozrejme nikomu sa nič nestalo.
Musím povedať, že od tohto zážitku sa naša hranica tolerancie strachu posunula na iný level. Takže Belize len a len odporúčame pre všetkých milovníkov podmorského života a tiež reaggue života 🙂

V nasledujúcom článku vám bližšie popíšeme naše “putovanie” Guatemalou.

Leave a Reply

Your email address will not be published.