Bicyklovanie s deťmi – 1.časť: Príprava

Posted on Posted in Blog, Outdoor, Travel & Outdoor

V našom minulom príspevku o Zambratiji sme písali aj o tom, ako sme si užívali bicyklovanie s Lu popri mori až do Umagu. Bola to zatiaľ naša najsilnejšia spoločná biking skúsenosť. No začínali sme samozrejme niekde úplne inde. A práve o tom “ako na to” budú naše najbližšie príspevky.

Ako sa vôbec dá bicyklovať s bábätkom alebo batoliatkom?

Určite ste už v uliciach zaregistrovali bicyklujúcich sa rodičov so sedačkami alebo vozíkmi, kde mali naložené svoje ratolesti. Aj my a nevedeli sme sa dočkať, kým nám Lu do nich dorastie 🙂
Keď dorástla, začala som si robiť na internete aj u priateľov rešerš, aké všelijaké možnosti máme.

Vyšlo mi z toho toto. Bicyklovať s deťmi sa dá pomocou:

– cyklovozíka
– prednej cyklosedačky
– zadnej cyklosedačky

Prvú alternatívu sme zvažovali, keď bola Lu ešte bábo, pretože je to vekom a stupňom vývoja takmer neobmedzený a veľmi bezpečný spôsob bicyklovania s deťmi už od útleho veku. No Lu nám nechcela byť ani v kočíku a nieto ešte v nejakom uzavretom vozíku “ďaleko” od nás. Cyklovozíky sú tiež celkom nákladné a v byte sa ťažšie skladujú. Určite ich využijú ľudia, ktorí bicyklujú (alebo behajú, korčulujú) naozaj veľa, po kvalitných cyklotrasách a ich deti tento spôsob dobre znášajú. Fungujú dokonca aj ako také hybridy (vozík a kočík v jednom).

My sme sa však (minimálne pre začiatok) rozhodli pre cyklosedačku. Následne prišla dilema, či sedačku dopredu alebo dozadu. Predná sedačka je výhodná v tom, že dieťako je blízko rodiča, pod dohľadom a určite je to veľmi praktické, keď ide bicyklovať len jeden rodič (napríklad na malý nákup) a dieťatko ešte nie je príliš ťažké. Naša Lu mala už niečo vyše roka a našim cieľom bolo skôr rekreačné bicyklovanie v trojici, aj na dlhší čas. Zadná sedačka bola v našej situácii jasná voľba. A tiež tá bezpečnejšia. Nie sme odborníci na výber cyklosedačky, určite v tom ochotne poradia predavači v bike alebo outdoor shopoch. No len tak pre zmienku, máme cyklosedačku Polisport Kolah (sivozelenú).

 

13277515_1089188004436537_960195162_n

 

Kupovali sme cez eshop, no dôležité bolo vopred sa uistiť, či je možné danú sedačku pripevniť na náš bicykel (mávajú rôzne upínanie). Overili sme si to u známych, ktorí ju majú a až potom objednali. Cez internet to bolo výhodnejšie. No určite nejakú cyklosedačku zoženiete aj “fyzicky”, okrem bikeshopov ich nájdete aj v Decathlone či Exisporte. Práve v tom druhom sme Lu odskúšali a kúpili prilbu. Milo nás prekvapilo, že sa dá jednoducho rozširovať s rastúcou hlavou dieťatka. Zatiaľ sme spokojní s obomi nákupmi, nebol žiadny problém a cítime, že Lu je v bezpečí. Zatiaľ ju vozí len Miško, ale ja všetko sledujem zozadu 🙂

Zdroj:

http://auto.rodinka.sk/cyklo/rodinka/cyklosedacky-cyklovoziky/
https://www.zzz.sk/clanok/6045-bicyklovanie-je-najpristupnejsim-sportom-pre-vsetkych (o deťoch na konci článku)

Kedy je vhodný čas začať spolu “bicyklovať”?

Informácie na túto tému sa líšia a nenašla som žiadny vyslovene odborný zdroj (napr. lekársky), ktorý by to jasne zadefinoval. No na základe dostupných info ide v princípe najmä o to, aby dieťatko už:

– vedelo stabilne sedieť (aj dlhšiu dobu)
– malo potrebnú výšku a váhu do sedačky
– bolo dostatočne pevné voči otrasom pri bicyklovaní

Toto platí teda samozrejme pre sedačky, nie pre vozíky. V nich môže dieťatko aj ležať (skoro ako v kočíku). Takže tam sa dá začať bicyklovať oveľa skôr. No späť k sedačkám. Z “kritérií”, ktoré som napísala vyššie vyplýva, že vo všeobecnosti nie je možné určiť presný vek, kedy je vhodné začať s bábätkom či batoliatkom bicyklovať. Všetko je zas raz individuálne, pretože každé dieťa sa vyvíja iným tempom. No odborníci to odhadujú približne na vek 1 – 1.5 roka, kedy má už väčšina detí dostatočne pevnú chrbticu a neškodí im dlhšie sedenie. Samozrejme na kratšie výjazdy do miestnych potravín (ideálne s prednou sedačkou) sa dá ísť aj skôr. My sme v období, keď Lu už vedela sedieť (vo veku 7 mesiacov) mali hlbokú zimu, tak sme sa nad tým nemuseli zamýšľať. No keď sme ju v 13 mesiacoch prvýkrát posadili do cyklosedačky, cítili sme, že je to pre začiatok tak akurát. Aj napriek tomu, že Lu už vtedy samostatne chodila a mala svoj “základný” psychomotorický vývin za sebou. Skôr by sme si ju na bicykli nevedeli predstaviť, minimálne nie na zadnej sedačke a na dlhšie jazdy (viac ako 15 minút). Sedačky sú tiež stavané pre deti až do cca 20kg, čo je dosť veľký rozptyl. Preto je potrebné najprv vyskúšať či je možné dieťa do sedačky bezpečne upevniť.

 

dsc_0259

Zdroj:

http://kolo.cz/clanek/kdy-posadit-dite-do-cyklosedacky/kategorie/rady-pro-deti

Tento článko však píšeme v štýle “odrazového mostíka” pre tých, ktorých bicyklovanie so svojou malou potvorkou ešte len čaká. Ako taký prehľad základných možností, informácií a našich skúseností. No nie sme odborníci, takže určite svoje potreby a otázky ešte konfrontujte v špecializovaných obchodoch príp. ak by ste narazili na zaujímavý zdroj info, neváhajte ho zahrnúť do komentu pod článkom, aby mohol poslúžiť aj ostatným.

V ďalšej časti o bicyklovaní s našou Lu sa podelíme o naše reálne skúsenosti “na kolesách”.

Ak vás tento článok zaujal, like-nite náš Facebook page, aby ste mali priebežný prehľad o ďalších článkoch, ktoré pravidelne pridávame na blog a tiež iných zaujímavostiach, ktoré na blogu nie sú 🙂

2 thoughts on “Bicyklovanie s deťmi – 1.časť: Príprava

  1. Ahojki, dakujem za inspiracie. Som rada ze nie sme jedini sialeni rodicia, co chcu so svojim babatkom chodit na vylety 🙂 Prichadza jar a tak aj my velmi intenzivne zvazujeme co by sme nasej malej Miske kupili, aby sme mohli vyrazit na bajky. Miska ma 8 mesiacov, ale je hrozne malicka na svoj vek, sice uz dlhsie sedi, ale aj tak si myslim ze to na sedacku este nebude.. No nam v kociku sice relativne vydrzi, ale neviem ako by to zvladala v uzavretom cyklovoziku (a su strasne drahe na to aby sme ho kupili a po prvom pouziti zase predavali na bazare).. Nevies ci neexistuju dake pozicovne/skusobne cyklovozikov? Vdaka za vsetky rady!

  2. Ahoj, dakujem, ze si sa ozvala 🙂 Podla toho, co pises, tiez by som ju este nedavala do sedacky. Mozno len do tej, co sa dava dopredu (mozte skusit v predajni). Ale najlepsi by bol ten vozik, ako pises. Neviem o pozicovni zial, ale co mi napada, skus pozriet cez let go alebo bazar ci niekto vo vasom okoli nahodou nepredava pouzivany a takto by ste si ho aj mohli vyskusat. Predavajuci zvyknu byt ochotni dat veci tohto typu aspon vyskusat vonku na ulici. No ak je tvoja dcerka spokojna “v pohybe”, tj. kocik, auto uz zvlada dobre, aj bez fyzickeho kontaktu s vami – je velka pravdepodobnost, ze by sa jej v tom voziku mohlo pacit. Pripadne skus dat este otazku ohladom pozicovne ci skusenosti v skupine “Cestujeme s detmi” alebo “Akcne mamicky cestovatelky”. Su tam dalsie aktivne maminy a mozno nieco poradia. Prajem vam krasne spolocne bicyklovanie 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.